Opće upute

Nakon ugradnje elemenata prozora trebalo bi obaviti prvo čišćenje (do 4 tjedna), poslije toga čistiti u prilagođenim intervalima (pridržavati se barem polugodišnjeg intervala). Proizvođač PVC prozora ne može odgovarati za oštećenje i pritužbe nastale uslijed nedovoljnog čišćenja.

 

UPUTSTVO ZA RUKOVANJE I ODRŽAVANJE PVC PROZORA

 
Pravilno čišćenje

PVC profili se odlikuju svojom posebnom dugovječnom površinom koja je laka za čišćenje. Za čišćenje Vaših prozora u pravilu je dovoljna mlaka voda s blagim sredstvom za čišćenje. Sredstva za ribanje i za čišćenje u domaćinstvu i sredstva s agresivnim sastojcima kao alkohol mogu napasti i oštetiti površinu stakla i brtve profila. Molimo Vas da koristite samo mekane krpe za čišćenje ili spužve. Savjet: Vaše prozorske profile od umjetne mase ne treba sušiti trljanjem nakon čišćenje. Trljanjem PVC-a izaziva se elektrostatički naboj. Time se ponovo privlače čestice prašine. Za razliku od toga brisanje vlažnom sapunicom se uklanja elektrostatički naboj i sprečava njegov ponovni nastanak. U cilju odvođenja vode koja bi pri snažnim udarima kiše ili kod prozora u otklopnom položaju mogla prodrijeti u žlijeb okvira, svaki prozor mora imati otvor za odvodnju. Naći ćete ih kod otvorenog prozora npr. iznutra u unutarnjem žlijebu. Redovito kontrolirajte i odstranjujte moguća začepljenja u žljebovima.

 
Podešavanje okova

Nakon stručne ugradnje prozora, naknadno podešavanje okova nije potrebno. U ekstremnim zahtjevima ili pomicanjem okvirnog građevinskog kućišta mogu tokom vremena dovesti do potrebnog podešavanja na sljedećim mehanički, relevantnim točkama:

 
bočno podešavanje na osovinskom ležaju +3,-2mm
bočno podešavanje u kutnom ležaju +2,-2mm
kutno podešavanje po visini +2,-2mm
podešavanje u osovinskom dijelu +1,-1mm
podešavanje prijanjanja utora za zatvaranje +-0,8mm
Kontrola brtvi

Vaši PVC prozori su u cilju trajnog uklanjanja propuha i vode opremljeni brtvama dugoga vijeka trajanja. Ipak povremeno je potrebno da ispitate stanje brtvi i njihovo pravilno ležanje u žlijebu i očistite ih pomoću vode i blagog sredstva za čišćenje. U cilju izbjegavanja štete od vlage potrebno je povremeno kontrolirati nepropusnost fuga između prozorskog okvira i zida.

Savjet:

Samo besprijekorno podešavanje krila garantira optimalnu zvučnu izolaciju i brtvljenje.

 
Održavanje okova

Kvalitetni okovi na Vašim novim prozorima neće stvarati nikakve probleme. Molimo podmazujte sve potrebne dijelove okova najmanje jednom godišnje uljem ili mašću bez sadržaja kiseline ili smole i po potrebi dotegnite vijke. Vaši prozori će Vam se odužiti dugogodišnjom lakoćom rukovanja i bezprekornim funkcioniranjem. Savjet: može se dogoditi da se prozorsko krilo zbog pogrešnog položaja ručke u otklopljenom položaju može još zakretati. Budite bez brige, sigurne šarke ga gore sigurno i čvrsto drže! Jednostavno stavite kvaku u gornji položaj i pritisnite prozorsko krilo na okvir. Tada stavite kvaku u vodoravni položaj, pritisnite još jednom i zatvorite prozor (kvaka okomito prema dolje). Vaš prozor je sada ponovo spreman za normalno rukovanje.

 
Održavanje okova u priobalnim područjima

U krugu od oko 10 km od mora, vladaju oštriji vremenski uvjeti. Vjetar podiže morsku pjenu i nosi je zrakom u obliku slane magle, koja tako dospijeva na okove. Sušenjem se stvaraju nakupine soli, te zajedno sa ostalom prljavštinom (prašina) uzrok su pojačanog korodiranja. Vlasnik objekta može stručnim održavanjem produljiti vijek okova, grilja i dr. Okov isprati od nakupina soli čistom vodom. Ne koristiti agresivna sredstva za čišćenje. Pustiti da se osuši. Nakon sušenja, okove pošpricati sprejom za zaštitu od korozije. Paziti da se ne nanosi nigdje osim na okove. Sprej za zaštitu od korozije također pomaže i pri čišćenju okova.

 
Uputstva za pravilno upravljanje
 • Uvijek pažljivo otvarajte i zatvarajte svoje prozore.
 • Prilikom rukovanja obratite pažnju na ispravan položaj ručke prozora:
  1. Ručka okomito prema dolje: krilo je zatvoreno
  2. Ručka vodoravno: krilo je u zaokrenutom položaju
  3. Ručka okomito prema gore: krilo je u otklopnom položaju

Sigurnosne upute
 • Ne izlažite prozorska krila dodatnom opterećenjima na način kao npr. da se na njih naslonite, pri velikom opterećenju postoji opasnost od pucanja šarki.
 • Osigurajte otvoreni prozor od naglog zatvaranja. Između prozorskog okvira i krila mogu se priklještiti i ugnječiti dijelovi tjela. Opasnost od povrede.
 • Ne uglavljujte predmete između okvira i krila. U cilju osiguranja prozorskog krila u otvorenom položaju možemo Vam rado ugraditi mehanički pridrživač.
 • Uslijed ekstremnih vremenskih neprilika, obaveza je zatvoriti prozore. Snažni naleti vjetra mogu prouzročiti različite štete; udaranje krila u doprozornik može dovesti do loma okova, krila i stakla te u konačnici do pada cijelog krila. Rasuti dijelovi prozora, prilikom pada, predstavljaju veliku opasnost. Iznimno je bitno prilikom napuštanja doma, kada vremenske prognoze najavljuju neprilike da se svi prozori zatvore (ručka okrenuta okomito prema dolje). Proizvođač navedene situacije smatra kao nepropisno rukovanje proizvodima, te sva eventualna oštećenja nisu predmet reklamacije.

Kod održavanja prozora paziti:
 • ne koristiti agresivne deterdžente, rastvorna sredstva za njegu i poliranje ili razrjeđivače
 • ne koristiti sredstva za ribanje
 • ne koristiti nikakve alate, kao npr. lopatice, ribaće četke, grube spužve.

Onečišćenja od prašine i kiše otkloniti pomoću meke krpe. Ugrađeno staklo ne zahtjeva održavanje, samo čišćenje. Zabranjena je upotreba oštrih predmeta, jer to može oštetiti površinu stakla. Prozorska stakla čiste se toplom vodom i finom kožom odnosno krpom za prozore.